1. ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ – ГИНГИВИТ

Зъбен камък

Възпалени и кървящи при допир венци са първият знак за заболяване, развиващо се в устната кухина. Този възпалителен процес се нарича гингивит.

Той се причинява от зъбната плака, която разранява венците. Венеца впоследствие се зачервява и подува, и с времето започва да се отдръпва от зъба. Оформят се пародонтални джобове, в които попадат все повече и повече бактерии и зъбна плака.

Този процес може да се спре и пародонталната тъкан може да се възстанови напълно. Но навременните мерки са изключително важни.

2. РАЗВИВАНЕ НА ПАРОДОНТАЛНИ ДЖОБОВЕ

Пародонтален джоб

Ако първите сигнали се пренебрегнат или не им се обърне внимание навреме, то възпалението на венците може да доведе до развитие на пародонтит.

Бактериите разяждат венците, което води до все по-дълбоки пародонтални джобове и проникването на повече и повече бактерии. Плаката се втвърдява и се превръща в зъбен камък, където се събира все повече и повече плака и води до отделянето на венеца от зъба. Освен това, бактериите са един от основните причинители и на лошия дъх.

3. ПАРОДОНТИТ – ЗАГНИВАНЕ НА ЗЪБНАТА ТЪКАН

Загниване на тъканта

Ако състоянието се задълбочи, това води до постепенно влошаване на пародонталните тъкани, като съединителната тъкан, зъбния цимент и не на последно място поддържащата кост. На този етап уврежданията са почти невъзстановяеми, тъй като всички тъканни, които държат здраво зъба в челюстта са увредени.

Пародонталните джобове са повече от 6мм дълбоки и кървят, храненето е затруднено, лошият дъх постоянно присъства и като цяло не се чувстваме добре. Зъбите изглеждат по-дълги, защото са се отделили от венците, което води и до тяхното разклащане, което завършва с окончателното им падане.

Какви са стъпките за лечение на венци?

  1. Правилно почистване на зъбите и венците;
  2. Стриктно изпълнение на указанията на вашия зъболекар;
  3. Спазване на редовните профилактични прегледи.

Това са мерките, които следва да предприемете, за да се предпазите от усложнения.

Как да се предпазим от проблеми с венците?

Редовното посещение при зъболекар поне два пъти годишно ще ви гарантира, че усилията, които полагате вкъщи, са достатъчни. Ако въпреки всичко кървенето или някой от другите симптоми продължи, се налага професионална намеса.

Кога да потърсим зъболекар?

Основният симптом, с който се характеризира заболяването, е кървенето при миене на зъбите или дори и при лека стимулация. Болка липсва. Други не толкова очевидни симптоми са подуване на венеца, зачервяване в различна степен и др. Ако не се вземат мерки на този етап, заболяването прогресира, като засяга костта, която държи зъбите, и те постепенно се оголват. Образуват се дълбоки джобове, които стават инкубатор на инфекцията. С времето това състояние се задълбочава бавно и безболезнено, но сигурно.

Една често допускана грешка е изписването на антибиотик (най-често Родожил) още в началото на лечението. Често това е и единственото, което се прави за справяне със състоянието. Този подход дава съвсем краткотраен клиничен резултат, като маскира клиничната картина за определено време и пациентът си мисли, че всичко е отминало. Уви, след известно време нещата се връщат в началното си състояние.

Какво включва лечението на пародонтит?

Истината е, че антибиотик е необходим само в случаите, които не се повлияват от основното лечение, а то включва:

  1. Почистване на зъбния камък и плаката;
  2. Отстраняване на грешките при ежедневните грижи за хигиената на зъбите;
  3. След като се установи, че пациентът почиства добре зъбите си вкъщи, се прави измерване на дълбочината на джобовете. Тези, които са по-дълбоки от 3 мм, подлежат на кюртаж (минимална операция за премахване на възпалената тъкан), който цели да премахне инфектираната тъкан и да възстанови нормалната дълбочина на джоба до 3 мм.

Кои са факторите, които затрудняват лечението?

От голямо значение за крайния резултат е добрата мотивация на пациента. Фактори, които затрудняват лечението, са:

  1. Тютюнопушене;
  2. Придружаващи заболявания, които намаляват имунитета, като диабет, СПИН и др.;
  3. Недобре изработени пломби, коронки и мостове. Те задължително трябва да се подменят по време на лечението.

Пародонтитът е заболяване, което трудно се лекува, основно защото протича бавно, безболезнено и пациентите търсят помощ, когато е в твърде напреднала фаза. Ако имате някой от гореописаните симптоми, не отлагайте лечението, а потърсете квалифицирана помощ от зъболекар.