Какво представлява филърното лечение ?

Филърното лечение представлява – козметична, дерматологична процедура за намаляване на лицевите линии и бръчки, да възтанови младежкия вид на лицето и козметично закриване на белези. Филърното лечение е за хора които не желаят да се подлагат на инвазивно лечение- лифтинг, като дори и с не постоянен ефект е добро и безопасно решение за да изглеждате по-млади.

Голяма част от използваните филъри представляват форма на хиалуроновата киселина – естествено вещество, открито в човешкото тяло, която е един от основните фактори в хидратацията и тонизирането на кожата. Филърите, разработени на базата на хиалуроновата киселина, се разпознават от тялото като естествен компонент и се характеризират с висока степен на безвредност, минимум риск от алергии и други странични ефекти. Хиалуроновите филъри са подходящи за уголемяване на устните и запълване на лицеви гънки. Препоръчва се и за някои повърхностни бръчици и вдлъбнати белези. Ефектът, постигнат при инжектирането на тези хиалуронови филъри, може да трае 6 месеца или по-дълго.

Противопоказания и странични ефекти, свързани с препарата на хиалуроновата киселина

Някои от съдържащите се във филъра вещества могат да предизвикат реакция години след попадането им в дермата. Поради това „смесването” на филъри от различни производители, т.е. поставянето на различни продукти на едно място, не се препоръчва.

Най-често описваният проблем е свързан с поява на зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, свързано с реакция на непоносимост към някоя от съставките на филъра. Обикновено се появява няколко дни или седмици след естетичната корекция и може да бъде израз на алергична реакция, неалергична възпалителна реакция или инфекция. Състоянието обикновено е напълно лечимо, като колкото по-рано започне терапията, толкова по-добри са резултатите, въпреки че понякога остава и белег. Този вид реакция на непоносимост не трябва да се бърка с появата на оток и зачервяване на мястото на приложение в деня след манипулацията при някои видове филъри; те отминават за около 72 часа, без да е необходима терапия.

При поставяне на филъри около очите са описани и специфични реакции, свързани с особеностите на мястото на вкарване. Обикновено това са засилени отоци на клепачите при общо заболяване на организма, свързано с температура, възпаления или задръжка на течности. Тези отоци обикновено са преходни и не изискват специфично лечение.

Друг вид особена реакция след поставяне на филъри около очите е изместването на инжектираната хиалуронова киселина при употреба на стегнати очила за плуване. Лечението е инжектиране на хиалуронидаза, която разгражда филъра, и евентуално – нова корекция.

През последните години са описани и случаи на размножаване на бактерии в поставения филър, които достигат до него чрез кръвоносната система при поява на инфекция на съседни структури – синуси, зъби, кожа, гърло, сливици и други. Появяват се симптоми на възпаление на мястото, където (обикновено преди месеци или години) има инжектирана хиалуронова киселина – зачервяване, болка, оток, дори образуване на гной. Лечението е комбинация от прием на антибиотици и локална терапия.