Млечните зъби, също както постоянните, страдат от кариеси, пулпити и периодонтити.

Кариесът е „входната врата” на микроорганизмите към зъба. Натрупаната плака (резултат от всяко хранене) предизвиква процес на деминерализация, който в началните етапи бива неутрализиран от слюнката. При нередовно и/или недобро почистване на зъбите, плаката се наслагва, довеждайки до разрушаване на емайла и дентина. Детските зъби са много по-неустойчиви на вредни влияния от тези на възрастните и пулпата (живата тъкан на зъбa) се засяга много по-бързо поради бързото разграждане на предходните две структури. Кариесът може да се прояви с болки при консумиране на сладки и студени храни и напитки, при рязко вдишване на студен въздух. Понякога е безсимптомен и най-често остава скрит до проявата на по-тежко състояние.

Пулпитът е възпаление на пулпата (нерва и кръвоносните съдове) на зъба. При млечните зъби (както и при новопробилите постоянни) е разположена много по-близо до повърхността, което я прави по-податлива на вредни влияния. Състоянието се характеризира със спонтанни пулсиращи болки, засилващи се през нощта. Възможно е болките да се разпространяват към ухото и слепоочието. При децата различните стадии на пулпита преминават много бързо един в друг, разпростирайки се към костта и меките тъкани, преминавайки в периодонтит.

Периодонтитът е разпространение на възпалението извън границите на зъбния корен. Локализира се в околната кост и често гнойта си проправя път през нея, образувайки фистула – канал в костта с отвор във венеца, който позволява дренаж (изтичане) на възпалителната течност в устната кухина. Възможно е и по-драматично развитие на ситуацията без създаване на фистула и с последващо зачервяване и подуване в областта на бузата, което може да застраши здравето на детето и налага да се предприемат спешни мерки.

Трябва ли да се лекуват млечните зъбки, независимо, че ще бъдат сменени?

Временните зъби трябва да се лекуват, защото са в близък контакт с постоянните зъби, чиито зародиши се залагат преди и около раждането на детето. При ненавременно лечение на млечните зъби, възпалението може да засегне и увреди постоянните.
Детските зъби са пазители на място за постоянните, които, преди да пробият, се намират между корените на предните. При преждевременно изваждане на млечен зъб празното място се заема от околните зъби, при което не остава достатъчно пространство за новопробиващия зъб и това е един от начините, по които се получават струпвания и размествания на зъбите.

Какви грижи са нужни за зъбите, за да са здрави?

Зъбите трябва всекидневно да се мият два пъти – сутрин и вечер, като за целта се използват детска четка и паста за зъби, обогатена с флуор. До около 7-9-годишна възраст, докато се затвърдят и усъвършенстват правилните движения, е препоръчително измиването на зъбките да става с родителска помощ. Почистването трябва да става с вертикални („метене с метличка“) и кръгообразни движения („дим от коминче“). Важно е зъбите да се мият в целия им обем, като не бива да се забравят и венците. Продължителността на четкането трябва да е около 2-3 минути. Когато се мият по-задните зъби от страната към бузата, устата трябва да бъде притворена, за да не се удря четката в клона на челюстта, а да достига до крайните участъци в устната кухина. По-големите деца е желателно да използват и конец за зъби. При невъзможност да се измият зъбите след хранене (обикновено на обяд), се препоръчва да се изплакнат с вода.

Кои храни развалят детските зъбки?

Фактът, че сладките храни и безразборната им консумация през деня са основният виновник за развитието на кариеси, е добре познат на всички. В менюто на детето трябва да бъдат включени от 3 до 4 основни хранения, като между тях не бива да се приемат подсладени продукти (вкл. напитки). Сладкишите е добре да се сведат до минимум и да бъдат давани като десерт при основното хранене. Газираните напитки и натуралните сокове също са изключително вредни, тъй като съдържат голямо количество скрити захари. И все пак, ако детето ги консумира, желателно е това да става бързо и от чаша, а не бавно и продължително глътка по глътка.

Нужни ли са профилактични прегледи?

Профилактичните прегледи са от основно значение за запазване на оралното здраве. При децата е добре да се правят на 3-4 месеца, за да се контролират не само временните, но и новопробиващите постоянни зъби, а също така и за да се коригират грешки в хранителните и хигиенните навици.