Какво представлява избелването?

Тази грижа за съзъбието е козметична, при която свободните радикали на кислорода от активни вещества осъществяват окисляване, а с това се гарантира и обезцветяването на различните наслагвания върху емайла на зъбите. Именно това окисляване връща първоначалния бял цвят на зъбите. Степента на оцветяване, процентът на активна съставка, както и светлинните фактори са от постоянните променливи, които влияят пряко върху цвета на зъбите.

Благодарение на модерната процедура по избелване на зъбите десетки знаменитости, а и не само, се радват на високо самочувствие, породено от безупречна и блестяща усмивка.

По-белият цвят на съзъбието се възприема значително по-добре, създава усещане на заобикалящите за по-безупречна устна хигиена, добро здравословно състояние и добър социален статус.

Вреди ли избелването на зъбите?

Избелващите агенти не разрушават по никакъв начин зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители от него и дентина / дентинът е вещество между емайла или зъбния цимент и пулпената кухина. Покрит е от одонтобластите на зъбната пулпа/. Това по никакъв начин не нарушава структурата на зъба.

При наличието на вече изработени в съзъбието коронки, мостове, фасети и обтурации, важно е да имате предвид, че техният цвят няма да се измени дори при извършването на манипулация за избелване. В случай че бъде извършен подобен процес, това крие рискове, след приключването му да се наложи подмяна на прибавените към съзъбието чуждици, за да се изравни техният цвят с вече избелените зъби.

Има различни специфики при избелването на зъбите, именно поради тази причина консултацията със специалист е от голямо значение. Добре е да знаете, че жълтеникаво оцветените зъби се избелват най-лесно, докато сивкакво оцветените най-трудно.

Начини за избелване на зъбите?

Процеса на избелване на зъби се използват агенти с много висока концентрация и това позволява да бъдат постигнати желаните резултати с едно или максимум две посещения в зъболекарския кабинет.

Избелването на зъби в кабинета е съпроводено от следните стъпки:

 1. Почистване при наличието на зъбен камък и полиране на зъбите, като специалистът внимателно отчита началният цвят на зъбите;
 2. Поставя усторазширител, който има за задача да държи бузите и устните настрана;
 3. Венците се покриват с вещество, което ги предпазва от агресивния избелващ агент;
 4. Върху зъбите се извършва нанасяне на избелващ агент, който специалистът може да активира със светлина, лазер или да използва химичен път. Концентрацията на избелващия агент е специално подготвена за конкретния случай, което предотвратява от евентуални проблеми и усложнения, каквито лесно могат да се появят при опит за избелване в домашни условия.
 5. Посочената по-горе стъпка се повтаря до 3 пъти в зависимост от степента на оцветяване на зъбите. Средно, продължителността на всяка процедура е между 10-15 минути, в зависимост от използваната система, до постигане на конкретен резултат.
 6. Задължителна и неизменна част от целия процес на избелване е подадената от специалистите препоръка относно поддръжката на вече избелените зъби. Съставя се хранителен режим и се предписват необходимите козметични продукти, с които да бъдат третирани зъбите.

Модерното време, в което живеем позволява само с 1 до 3 посещения при специалистите, всеки желаещ да се сдобие със снежно бяла и ослепителна усмивка. Използваните агенти, с цел избелване на зъбите съдържат висока концентрация и това позволява бързо и лесно да бъде постигнат желания ефект.

Препоръчва се , докато трае процесът на избелване на зъби да бъде ограничена употребата на храни и напитки, които са богати на оцветители, както и тютюнопушенето. По време на манипулациите, гарантиращи по-блестяща и бяла усмивка е напълно нормално и възможно чувствителността на зъбите да се увеличи и да се забележи остра реакция от съзъбието при нахлуването на студ под една или друга форма. Изтръпналостта също е характерен фактор и се дължи на влиянието на избелващите агенти.

При пациенти с по-чувствителни зъби се препоръчва опция за допълнително използване на средства за намаляване на чувствителността им.

След  като приключи цялата процедура по избелване, чувствителността на зъбите се връща в нормалните си рамки и по никакъв начин не причинява дискомфорт и болка на пациента.

Колко дълготрайни са резултатите при избелване на зъбите?

Избелването е процедура с дълготраен ефект. За естетиката на Вашето съзъбие може да сте сигурни години подред, разбира се ако спазвате съветите и препоръките на Вашия стоматолог, след премината процедура по избелване. Важно е да знаете, че зъбите непрекъснато са подложени на оцветяващи фактори – цигари, кафе, червено вино, соев сос. Колкото по-интензивна е употребата им и колкото по ниска е хигиената на устната кухина, толкова по-скоро зъбите ще започнат отново да потъмняват.

Препоръчваме, веднъж на всеки 6 до 12 месеца да се провеждат освежителни процедури, за да се поддържа добра хигиена и естетичен вид.

Защо е необходимо избелването на зъби?

Всичко започва от Вашата усмивка! Една нова усмивка може да промени живота Ви, а ослепителната усмивка е символ на здраве и добър живот!

Проучвания доказват, че най-често жените се нуждаят от избелване на зъби, поради честата употреба на кафе и тютюн. Естетиката обаче, не е жизненоважна само за представителите на женския пол. Тя е все по-необходима за всички и времето, в което живеем ни позволява на достъпни цени, за кратко време да постигнем мечтаните от Вас резултати.

Странични ефекти при избелването на зъби

Най-често срещаният страничен ефект е временно увеличаване на чувствителността на зъбите, особено в самото начало на процеса по избелване. Възможно е и отключване на леко възпаление на меките тъкани в устната кухина. Дразнението на лигавицата в повечето случаи е следствие на неудобни шини, а не на избелващия зъбен агент. Всякакви дразнения и възпаления, възникнали по време на избелващия процес обикновено са временни и изчезват в рамките на 1 до 3 дни след приключване на лечението.

Хората с чувствителни зъби и венци, с рецесия на венците и/или дефектни възстановявания е важно да се консултират със специалист преди да използват каквато и да е система за избелване на зъбите.

Друг, макар и рядко срещан страничен ефект се дължи основно на честото подлагане съзъбието на избелващи агенти – повредата на зъбния емайл. Това е особено важно да бъде подлагано на внимание, особено когато зъбите са подложени на оцветяващи храни и напитки, от което се налага по-често подлагане на избелващи процедури.

Преди да пристъпите към избелване на зъби, бихме искали да сте максимално информирани и за други страничните ефекти, които могат да възникнат при процеса на избелването и малко след него:

 • Химични изгаряния от гел за избелване – получава се, когато оксидиращия агент контактува с незащитени тъкани;
 • „Избелени ефекти“ при по-интензивно лечение /продукти, които осигуряват голяма промяна в цвета на зъбите в продължение на много кратък период на лечение – например един час/;
 • Чувствителни зъби – основната причина за остра чувствителност на зъбите е причинена от открити дентинови тубули /увеличава се чувствителността предимно към топло и студено/;
 • Нездравословна мания за избелване на зъби – това състояние е все по-често срещано и е причинено от психологичен проблем.

Важно е да имате предвид, че избелването на зъби обикновено не променя цвета на пломби и други възстановителни материали. То не засяга керамика, порцелан, злато. Въпреки това, то може да се отрази в известна степен на възстановявания, направени с композитни материали, като цимент и стоматологични амалгами. Избелването на зъби не може да възстанови цвета на пломби, порцелан и други керамики, когато те са оцветени от храни, напитки или никотин.

Важно е да имате предвид следното:

 • Избелването не се препоръчва при деца под 16-годишна възраст. Това е така, защото пулпната камера, или нерва на зъба, е много голяма в тази възраст. Процесът на избелване може да я раздразни и зъба да стане чувствителен.
 • Избелване на зъби не се препоръчва при бременни или кърмещи дами.

Различни химически и физически агенти могат да бъдат използвани, за избелване на зъбите. Пастите за зъби обикновено имат малки частици силициев диоксид, алуминиев оксид, калциев карбонат или калциев фосфат за отстраняване на петната, образувани от цветните молекули, които се полепват по зъбите. За разлика от пероксида, избелваща паста за зъби не променя истинския цвят на зъбите.

Избелващите продукти обикновено разчитат на карбамиден пероксид в различна концентрация-  от 10% до 44%. Избелването може да се прилага директно на зъбите, вградено в пластмасовата лента, която се поставя върху тях или с използване на гел, аплициран на място от шина.

Напоследък проучванията върху различни избелващи системи в САЩ, където избелването е доста широко възприето, доведе до идеята, че няма особена разлика в ефективността от избелване в офис или в домашни условия. Единственото преимущество е времето, тъй като при избелването в офис това става в рамките на едно посещение, а при домашното избелване е необходима една седмица.

Ефектът от избелването може да се удължи с години, но единствено специалистите могат да дадат рецептата за това, тъй като тя се съобразява съвсем индивидуално с пациента и неговия начин на живот.