Силно разрушените зъби, особенно тези с проведено канално лечение се нуждят от поставяне на обвивни корони, които да възстановят максимално прецизно анатомичната им цялост и да ги защитят от  фрактури.

Короните могат да изработени от различни видове материали, които съответно се различават по качество и цена.

Мостове

Мостове се поставят в случаи на липсващи зъби и са решение на проблема доколкото покриват козметичния дефект от липсващия зъб, предпазват съседните зъби оът изкривявания и осигуряват дъвкателна или съответно режеща повърхност.
Изработването на мостове е свързано с изпиляване на съседни зъби. Прецизността при препарацията, отпечатването на подготвените зъби, лабораторната работа и фиксирането на готовите конструкции са от критична важност за дълготрайни добри резултати.

Изработване и поставяне на корона: стъпка по стъпка

Най-често задавани въпроси

 1. По време на първото посещение ще ви се вземе малък отпечатък от зъба, който ще ни е необходим за временната корона . След като ви поставим местна упойка, започва оформянето на зъба, така че да има място за короната. Необходимо е премахването на слой от зъбната тъкан (обикновено 1,5-2 мм). След изпиляването зъбчето, което остава, има формата на конус. Още при първото посещение ще ви поставим времeнната корона, направена от пластмаса или композит.
 2. Ако зъбът има пародонтален джоб, понякога се налага хирургично лечение. Това се извършва преди взимането на отпечатъка за постоянната корона и направата й. Ако няма джоб или други проблеми, пристъпваме към снемане на отпечатък в следващото посещение.
 3. Следва проба на полуготовата корона, която се тества, за да се прецени колко добре приляга към зъба и до каква степен съответства на цвета на съседните зъби.
 4. Короната се връща в лабораторията за допълнително оцветяване и след това може да се циментира.

Какво трябва да има предвид пациентът 

 1. Какво може да се случи, ако въпреки извадения зъб не си поставя мост? Липсата на зъб се отразява не само на вашата усмивка, но води и до промяна в захапката, а оттам и до допълнително напрежение върху съседните зъби. Това увеличено налягане може да причини преждевременно изтриване на зъбите (абразия), неестетични дефекти и кариеси в шийката на свръхнатоварените зъби. Освен това при ненавременно поставяне на мост, съседните зъби се накланят, което води до оголване на корена им и костни джобове. Не на последно място съседните зъби могат се преместят, а срещуположните на липсващия да прорастнат. При тежките случаи на прорастване и накланяне на зъбите се стига до деформация на захапката, оголване на корените, а понякога и до загуба на зъби.
 2. От какъв материал може да бъде направен мостът или короната?Може да бъдат направени изцяло от метал (злато). Металът се използва за такива зъби и сегменти, които са по-малко видими при говор и усмивка. Друга възможност е металокерамиката. Това е корона или мост, изградени на метална основа (кепе) и покрити изцяло от слой порцелан с цвета на естествените зъби. Все пак трябва да се знае, че металът под порцелана не пропуска светлината и придава известна неестественост на зъба, дори когато цветът на порцелана е като този на съседните зъби. Този ефект може частично да се елиминира, когато металът отдолу е злато, чийто мек жълтеникав оттенък, прозиращ под порцелана, съвпада с този на дентина на зъба, а оттам и по-добрият естетичен резултат.
 3. При изпиляването и снемането на отпечатъка задължително се използва местна упойка, дори когато зъбите са с умъртвен нерв.
 4. При възстановяване на много зъби може да се наложи изработването на восъчен проект, изготвен в лабораторията с нова, по-красива форма на зъбите и биологична захапка.
 5. За направата на една корона са необходими три посещения, които са по-дълги от стандартните, тъй като работата по нея изисква голяма прецизност. При повече зъби с корони посещенията се увеличават пропорционално.
 6. Ако зъбът има костен джоб и се налага неговото хирургично запълване, трябва да се изчака 6-8 седмици след манипулацията преди да се вземе отпечатък за постоянната корона или мост.

Предимства на златната металокерамика

 1. По-прецизна, по-добре пасваща на изпиления зъб, което увеличава живота на зъба, защото го покрива по-плътно и не допуска проникването на бактерии и слюнка с времето, а и оттам образуване на кариес под короната.
 2. По-естетична, придава по-естестевен оттенък на метал през порцелана.
 3. По-щадяща към венеца, избягва се синьо-сивото оцветяване на венеца, което обикновено се появава около короните.

 

Корони от чистата безметална керамика

Kороните могат да бъдат направени от порцелан без наличие на метал под него. Това са новите high-tech технологии, известни като чиста или безметална керамика. Като алтернатива на чистата керамика се прилагат композити (фотополимерни смоли), които по естетика не отстъпват на керамиката. Но поради по-голямата си крехкост и тенденция да променят цвета си с времето, тези композитни корони и мостове могат да се прилагат ограничено само на по-малко натоварени зони и ако захапката позволява това. Разбира се тези high-tech конструкции трябва да бъдат изработени във внимателно избрана топ лаборатория.

Недостатъци

 1. Висока цена – почти двойно по-висока от цената на металокерамиката от неблагородна сплав.
 2. По-сложна клинична и лабораторна изработка

 

Съществува ли възможност да се направи мост при един липсващ зъб, без да се пилят съседните зъби?

Какво трябва да знае пациентът за адхезивните мостовете?

Да, благодарение на така наречените адхезивни мостове. Те позволяват минимална интервенция върху съседните опорни зъби, без да се налага те да се обличат в корони. Вместо да се изпиляват за корони се правят улеи в съществуващите пломби на опорните зъби.Предимство: съседните зъби не се обличат в корони, изпиляването е минимално, обикновено в границата на кариеса или пломбата на съседния зъб.

За направата на тези мостове трябва да има определени условия, които зъболекарят преценява при вашия преглед и в зависимост от диагностичните модели след снемане на отпечатък. Обикновено такава конструкция не се препоръчва, ако липсващите зъби са повече от един, както и ако съседните зъби са силно наклонени и разместени. Работата с топ лаборатория е абсолютно задължителна.