Кореновото лечение е третиране на зъбната пулпа, когато последната е възпалена, инфектирана или умъртвена. Зъбната пулпа е мека тъкан, която се състои от нерв, кръвоносни съдове и съединителна  тъкан. Зоната на пулпата е куха част в короната на зъба, където е разположена пулпата, която продължава в корените на зъба. Някой зъбни корени имат повече от един канал, но всички зъби имат поне един корен и съответно канал.

Кореновото лечение или ендодонтското лечение е коректния термин за процедурата, която третира зъбния нерв. Ендодонтията е специалност в стоматологията, която се занимава със зъбната пулпа и тъканите около кореновия канал на зъба. Кореново лечение може да бъде провеждано както от общопрактикуващ лекар по дентална медицина, така и от специалист ендодонт. Ендодонтът е тясно специализиран лекар по дентална медицина, който е преминал специално обучение в продължение на няколко години насочено конкретно към коренови лечения. Общопрактикуващите лекар по дентална медицина са квалифицирани да провеждат коренови лечения, но те могат да насочват пациентите към специалисти ендодонти, когато има усложнения  при кореново лечение.

При кореновото лечение се отстранява зъбната пулпа като всички канали на зъба и кухината на коронковата пулпата се запълват и запечатват.

Защо е необходимо кореново лечение?

Има много причини, които могат да доведат до увреждане на зъбната пулпа или зъбния нерв. Тук са изброени най-често срещаните причини, които налагат кореново лечение.

 

Болка в зъба

Болката е най-честия симптом, който показва необходимост от кореново лечение. Болката, която идва от зъб, на който трябва да се проведе кореново лечение е много специфична. Ако зъбът е жив, той е много чувствителен на топло или студено като чувствителността се запазва и при отстраняване на източника на топло или студено. Може да се появи внезапна болка през нощта, а понякога и когато пациентът дори не използва зъба при хранене или пиене. Ако зъбът е умъртвен и има възпаление пациентът усеща болка при натиск върху зъба.

 

Периодонтит на зъб

В случай на периодонтит е необходимо да се проведе кореново лечение. Периодонтит се получава, когато зъбната пулпа умира и се образува гноен джоб около корена на зъба. Гнойта се събира в зоната на умъртвената тъкан на нерва, която е инфектирана от бактерии. Понякога при периодонтит образува подутина, която изглежда като пъпка от външната страна на венеца. Пациентът може да забележи и изтичане на гной от подутината или да усети лош вкус в устата си.

Нелекуваният периодонтит на зъб води до увеличаването му и инфектиране на костта около зъбния корен. Инфекцията може да се разпространи върху заобикалящата кост и тъкан и да прерастне в абсцес от зъбен произход. Смъртните случаи в резултат на зъбен абсцес са редки. Макар че антибиотиците могат да ограничат разпространението на инфекцията единственият начин да се премахне инфекцията е да се проведе кореново лечение и изчистване на мъртвата тъкан и бактерии от вътрешността на зъбната кухина и зъбните канали.

Дълбок кариес

Ако зъбният кариес се разрасне и достигне до зъбната пулпа, последната се инфектира с бактерии. Когато това се случи зъбната пулпа се възпалява и става болезнена или се самоумъртвява . Понякога това става безболезнено, но единственият начин, по който зъболекарят може да излекува зъбът е като проведе кореново лечение и отстрани и засегнатите зъбни нерви.

 

Травма на зъб

Ако един зъб бъде ударен силно то нервът може да се прекъсне в края на зъбния канал и в резултат на това да се самоумъртви. Това може да се случи веднага след травматичен инцидент или след  години в резултат на стара травма.

 

Фрактура или счупване на зъб

Кореново лечение на фрактуриран зъб може да се наложи, когато фрактурата е дълбока и достигне до зъбната пулпа. Ако зъбът е счупен така, че няма останала достатъчно зъбна структура около линията на венеца за да се постави коронка или друг вид възстановяване на зъба то може да е необходимо кореново лечение и поставяне на щифт в зъбния канал, който да помогне на зъба да се реализира естетично възстановяване.

 

Множество третирания на зъб

Многократното третиране на зъба може да доведе до напрежение в него. Понякога многократните почиствания на зъба със зъболекарска машина може да причини инфекция на зъбната пулпа. В тези случаи е необходима преценка на стоматолог дали възпалението е възстановимо или не.

В миналото при подобни ситуации единственото лечение е било екстракция на зъба. Провеждането на кореново лечение на зъб е изключително ценна възможност на съвременната дентална медицина, която позволява да се съхранят зъбите и да се използват ефективно дълги години. След излекуването  на зъба, последният не се нуждае от зъбната пулпа за да функционира нормално. Зъбната пулпа осигурява чувствителност на зъба към студено или топло, но не е необходима на зъба за да запази своята функционалност.