За намаляване на възможността за развитие на кариес на зъбите, може да се прилагат и локални апликакации на флуоридни продукти. Флуора е елемент, който помага да се заздрави зъбния емайл, да го направи устойчив срещу появата и развитието на зъбния кариес, както и да допринесе за минерализацията на зъб в стадий на начален кариес.Локалните флуориди под формата на гел, паста или лак се аплицират обикновено през време на процедурата-професионална хигиена. Апликацията на флуориди се препоръчва и за деца, и за възрастни, пациенти с големи стоматологични възстановявания, и пациенти с отдръпнали се венци, които са под голям риск за развитието на кариес на кореновата повърхност. Пациенти, които са с висок потенциал и риск за развитие на зъбен кариес могат да имат нужда от професионална флуорна терапия в домашни условия.

Флуорната профилактика цели допълване недостатъчния приход на флуор ( F ) в емайла на зъба, увеличавайки неговата твърдост и здравина. Важно е флуорната профилактика да започне още от 4 месец на бременността на бъдещата майка, да продължи по време на кърменето и след това до 2-3 години след пробива на последния постоянен зъб. Има два основни вида флуорна профилактика:

Ендогенна означава въвеждане на профилактични дози флуор през храносмилателния тракт. Методите са: флуорирани питейни води (един от най-ефективните методи), флуорирана сол, мляко, минерални води, приемане на флуориди чрез таблетки и др. По този начин се осигурява оптимална концентрация на флуоридите и така се постига максимално равномерно въздействие върху минерализацията на твърдите зъбни структури-емайл и дентин. Преди пробива на зъбите те могат да бъдат повлияни само чрез ендогенна профилактика. Екзогенна

Това е външно, локално, местно прилагане на флуорни препарати. Прилага се след пробива на зъбите. Флуорната профилактика е насочена към двата основни етиологични фактора на кариеса, а именно да се повиши степента на устойчивост на твърдите зъбни структури и да се намали действието на деструктиращите фактори ( микроорганизми, зъбна плака и субстрата й). Вътрешна (ендогенна) профилактикаВ домашни условия може да се проведе чрез приемане на флуорни таблетки, флуорни капки, чрез пиене на минерална вода, флуоризирано мляко, флуоризирана сол и др. Важно е да се знае, че този тип профилактика започва още през четвъртия месец на бременността, когато се изгражда органичния матрикс на млечните зъби на бъдещото дете и се извършва тяхната първична минерализация. Веднъж започната този тип профилактика трябва да продължи две години след поникването на последния кътен зъб! В България са определени следните оптимални дневни дози (при липса на флуор в питейната вода):

  • 0-3 години – 0,5-0,8 мг (2-3 таблетки Флуорин)
  • 3-6 години – 0,8- 1,0 мг (3-4 таблетки Флуорин)
  • 6-10 години – 1,0-1,3 мг (4-5 таблетки Флуорин)
  • над 10 години – 1,3-1,5 мг (5-6 таблетки Флуорин)

Флуорин са български флуорни таблетки, които съдържат по 0,25 мг натриев флуорид. Изследванията показват, че профилактичният им ефект върху млечните зъби, ако се прилагат още по време на бременността е 50-80%, а при постоянните зъби 20-40%. Таблетките се схрускват вечер преди лягане след измиване на зъбирте с четка и паста, за да могат да окажат възможно най-дълготраен ефект. Освен Флуорин в аптеките има и други флуорни препарати Zymafluor под формата на таблетки или капки.

Другият популярен вариант на ендогенната флуорна профилактика е приемането на минерална вода. Когато съчетавате двата типа профилактика трябва внимателно да изчислявате дозите, за да не ги надвишите. Същото важи и ако пастата на детето Ви съдържа флуор и то я поглъща, а не я плюе при миенето на зъбките или ако приема флуор под формата на гранули и т.н. При продължително приемане на Флуор над оптималните дози е възможно развитието на зъбна флуороза – ефект, при който по зъбите се появяват бели или кафяви петна и тяхната устойчивост намалява. При силно завишени количества особено при малки деца е възможна интоксикация.Ето някои дози на количеството флуор в минералните води:

  • Хисарска – 4,7 мг/л
  • Меричлерска – 5,7 мг/л
  • Овощнишка – 23,0 мг/л
  • Девин – 4,0 мг/л

Изпиването на една чаша и половина минерална вода Девин на ден е напълно достатъчна, за да осъществи профилактичния си ефект при дете над десет годишна възраст. Вече на пазара се появи минерална вода Девин за деца( с розов етикет), в която съдържанието на флуор е по-ниско именно с цел да не се получава предозиране на флуор при използването й за постоянна употреба от децата.

Наскоро приетите от Американската дентална асоциация количества флоур, които детето трябва да приемаВ последните години в страната ни започна провеждането на профилактична програма с флуорирано мляко в детските градини в някои градове- Пловдив, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас и др. Ако детето ви посещава такова детско заведение, то нужда от таблетки има само в дните, когато не посещава детската градина.

Външно (локално) приложение на флуориди върху емайловата повърхност Повечето методи на този тип профилактика се извършват в стоматологичния кабинет под контрола на стоматолога. В домашни условия най-популярни са използването на пасти за зъби и води за уста и дъвки, съдържащи флуор. Те могат и да се съчетават особено при лица, които са податливи към кариес.

Този тип профилактика е подходяща за всички възрасти. По принцип детските пасти за зъби съдържат флуор. Сами може да проверите дали пастата на вашето дете съдържа флуор като проверите в съставките й дали присъства някакъв флуорид или друго флуорно съединение. Вниманието ни трябва да е съсредоточено към децата до 6 годишна възраст, при които количеството на пастата за зъби върху четката трябва да е голямо колкото грахово зърно и измиването на зъбите трябва да става под контрола на родителите.